Zasady zdrowego odżywiania
Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe zależy od wielu czynników. Jednak bez względu na wiek, aktywność fizyczną czy stan zdrowia zawsze warto zdrowo się odżywiać, najlepiej w oparciu o poniższe zasady.
Zasady zdrowego odżywiania
1. Różnorodność posiłków
Przygotowując posiłki, warto łączyć produkty z różnych grup (przynajmniej z trzech), czyli: chude mięso, ryby, drób, warzywa, owoce, zboża, rośliny strączkowe, a także mleko i jego przetwory. Warto też stosować różne techniki zdrowego przyrządzania jedzenia: gotowanie, pieczenie, duszenie, grillowanie. Urozmaicona dieta ładnie wygląda na talerzu i pobudza łaknienie.
2. Świeżość produktów
Każdy produkt należy sprawdzać pod względem daty ważności. W nieświeżej żywności znajdują się substancje, które mogą powodować zatrucia pokarmowe i rozwój nowotworów. Lepiej też unikać produktów zawierających konserwanty i sztuczne barwniki.
3. Regularność posiłków
Dorosły człowiek powinien zjadać cztery do pięciu posiłków dziennie, w tym przynajmniej jeden ciepły. Przerwy pomiędzy kolejnymi posiłkami powinny wynosić ok. 3,5 - 4 godzin. Kolacji nie należy jeść później niż na dwie godziny przed snem.
4. Stała masa ciała
Utrzymanie prawidłowej wagi będzie łatwiejsze po wyeliminowaniu lub ograniczeniu słodyczy. Osoby u których zmniejsza się codzienna aktywność (np.: emeryci), powinny obniżyć kaloryczność swojej diety. Każdy natomiast, bez względu na wiek powinien wystrzegać się choćby małej nadwagi, która prowadzi do otyłości a następnie do problemów ze zdrowiem. W utrzymaniu odpowiedniej wagi pomoże codzienny ruch, a także właściwa gospodarka energetyczna.
5. W codziennej diecie nie powinno zabraknąć:
- produktów zbożowych (pełnoziarniste pieczywo, kasza, ryż, makaron) - głównego źródła energii;
- nabiału (ser, twaróg, mleko, kefir, jogurt, maślanka);
- ryb i drobiu - zamiast czerwonego mięsa;
- warzyw i owoców - zawierają mało białka i tłuszczu, a dużo wody i błonnika; są bogate w witaminy i składniki mineralne. Warto spożywać je kilka razy dziennie.
6. Należy ograniczyć spożywanie:
- soli - dzienna dawka, łącznie we wszystkich posiłkach powinna wynosić ok. 1 płaskiej łyżeczki. Nie należy dosalać potraw. Trzeba pamiętać, że sól podnosi ciśnienie krwi i zatrzymuje wodę w organizmie;
- tłuszczów zwierzęcych - mogą sprzyjać chorobom układu krążenia, zwłaszcza miażdżycy. Zdrowsze są tłuszcze roślinne, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Podczas przyrządzania posiłków, zamiast masła lub słoniny lepiej użyć oleju roślinnego;
- potraw ciężkostrawnych (m.in.: grzyby, orzechy) oraz wzdymających (kapusta, kalafior, brokuły, fasola, groch, bób, cebula, świeże ogórki, kiełki soi);
- węglowodanów prostych - cukry zawarte w słodyczach są najłatwiej przyswajalnym źródłem energii, ale spożywanie ich w nadmiernych ilościach powoduje zaburzenia poziomu glukoz we krwi. Dieta oparta w głównej mierze na węglowodanach prostych, nie zapewnia organizmowi odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych. Warto również wspomnieć, że wszelkie nadwyżki energetyczne magazynowane są w postaci tłuszczu;
- alkoholu - w większych dawkach poważnie szkodzi zdrowiu. Obciąża układ pokarmowy (przede wszystkim wątrobę) i sieje spustoszenie w układzie nerwowym. Jedna lampka bądź szklanka piwa dziennie nie powinna zaszkodzić. Według wielu źródeł, tego typu alkoholowe trunki spożywane w niewielkich ilościach wykazują właściwości zdrowotne, m.in.: korzystnie wpływają na układ krwionośny.
Sub bbnautFlash_FSCommand(ByVal command, ByVal args) call bbnautFlash_DoFSCommand(command, args) end sub
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam