Przepis na bułki pszenne z drożdży

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 1)

W czasie epidemii kiedy zakup pieczywa w sklepie może być ryzykowny, polecamy szybki i prosty sposób na własnoręczny wypiek bułeczek. . 

Składniki:

  • 25g drożdzy świeżych
  • 300 ml letniej wody
  • pól łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 500g mąki pszennej

att/2020/03/30/6533_buleczki.JPG

Przygotowanie:

  • Mieszamy w szklance drożdze z letnią wodą, solą, cukrem i olejem aby powstała jednolita masa. 
  • Bierzemy dużą miskę i dodajemy do niej mąkę. Następnie stopniowo dodajemy do niej mieszankę z drożdżami, solą, cukrem i olejem caly czas mieszając. 
  • Ugniatamy nasze ciasto na bułeczki na jednolitą masę przez kilka minut, a następnie formujemy z naszej masy bułeczki. Powinno wyjść między 9-12 bułeczek w zależności od wielkości.
  • Po uformułowaniu bułeczek przykrywamy je na blasze na ok. 45 min. 
  • Po 45 min, bułeczki wstawiamy do piekarnika na 20 min. Pieczemy w 200 stopniach. 

Smacznego!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1
~Zosia85 | 2020-03-30 10:26
Muszę wkrotce spróbować zrobic.