Przepis na bułki pszenne z drożdży
Poradopedia.pl | | 1 | Ocena: (głosy: 1)
W czasie epidemii kiedy zakup pieczywa w sklepie może być ryzykowny, polecamy szybki i prosty sposób na własnoręczny wypiek bułeczek. .
Składniki:
- 25g drożdzy świeżych
- 300 ml letniej wody
- pól łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 4 łyżki oleju
- 500g mąki pszennej
Przygotowanie:
- Mieszamy w szklance drożdze z letnią wodą, solą, cukrem i olejem aby powstała jednolita masa.
- Bierzemy dużą miskę i dodajemy do niej mąkę. Następnie stopniowo dodajemy do niej mieszankę z drożdżami, solą, cukrem i olejem caly czas mieszając.
- Ugniatamy nasze ciasto na bułeczki na jednolitą masę przez kilka minut, a następnie formujemy z naszej masy bułeczki. Powinno wyjść między 9-12 bułeczek w zależności od wielkości.
- Po uformułowaniu bułeczek przykrywamy je na blasze na ok. 45 min.
- Po 45 min, bułeczki wstawiamy do piekarnika na 20 min. Pieczemy w 200 stopniach.
Smacznego!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam