Teflonowe patelnie i garnki dzięki pokryciu ich nieprzywieralną powłoką są bardzo wygodne w użyciu i pozwalają na smażenie bez tłuszczu. Jak dbać o naczynia, aby jak najdłużej zachowały swoje właściwości? czytaj »
Osoby na diecie wegetariańskiej muszą dostarczać organizmowi odpowiednią ilość energii, białka, witamin i składników mineralnych, które zastąpią mięso. Są one niezbędne do prawidłowego rozwoju i dobrego samopoczucia. Jak jednak uzupełnić ich niedobór? Alternatywnym źródłem jest nabiał, a przede wszystkim ser żółty. czytaj »
Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat.
czytaj »
Świerze warzywa, zebrane w odpowiednim momencie, czyli w sezonie, zawierają o wiele więcej składników odżywczych niż wyhodowane poza nim. Tak też jest z cukinią. To smaczne warzywo posiada wszechstronne zastosowanie w kuchni – doskonale smakuje np. w tarcie serowej. czytaj »
Korzystając z wakacyjnego sezonu spotykamy się ze znajomymi i odpoczywamy pod chmurką. Na zewnątrz, coraz chętniej spożywamy również posiłki. Radzimy jak przygotować al fresco dining, danie pod gołym niebem, jakie uwielbiają Hiszpanie, Włosi oraz Polacy. To wyjątkowy sposób na sjestę i ugoszczenie niespodziewanych gości. czytaj »
Corn dog to pyszna przekąska z kuchni amerykańskiej - nadziana na patyk parówka otoczona chrupiącym kukurydzianym ciastem. Przyrządź go w domu. czytaj »