Gdy temperatura na dworze spada, potrzebujemy większej dawki energii. Zamiast jednak zwiększać liczbę dostarczanych kalorii, lepiej sięgnąć po potrawy rozgrzewające organizm. Jakie powinno być nasze jesienne menu? Sprawdźmy! czytaj »
Odżywianie się wyłącznie owocami, które spadły z drzewa, całkowita rezygnacja z potraw gotowanych, czy jedzenie jedynie kiełków zbóż i warzyw – kontrowersje wzbudzają nie tylko skrajne odmiany, ale nawet najbardziej popularna forma wegetarianizmu. Choć niektórzy nie są w stanie wyobrazić sobie jednego obiadu bez mięsa, od wegetarian można się wiele nauczyć, nie zmieniając drastycznie swoich przyzwyczajeń. O czym mowa? Sprawdźmy! czytaj »
Borowiki to niezwykle popularne grzyby. Można je suszyć, dusić, marynować i mrozić. Doskonale nadają się do zup, sosów, makaronów oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. Podpowiadamy, jak przyrządzić makaron tagiatelle z borowikami i boczkiem. czytaj »
Nie bez powodu winogrona nazywane są owocami bogów. Wartościowe składniki kryją w sobie miąższ, pestki, skórka, szypułki, a nawet liście. Poznaj 10 zalet tej wyjątkowej rośliny! czytaj »
Tabbouleh to tradycyjna sałatka z kuchni arabskiej złożona przede wszystkim z kaszy kuskus i pomidora, a także papryki, ogórka, cebuli i innych składników. Polecamy uproszczoną wersję według własnego przepisu! czytaj »
Obchodzony na całym świecie (16 października) Dzień Żywności przypomina o problemie marnowania jedzenia. W Polsce rocznie ląduje w koszu aż 9 mln ton produktów spożywczych. To nie tylko problem etyczny, ale również ekonomiczny. Oto 4 cenne wskazówki, które pomogą ci zaoszczędzić nawet kilkaset złotych. czytaj »