Świerze warzywa, zebrane w odpowiednim momencie, czyli w sezonie, zawierają o wiele więcej składników odżywczych niż wyhodowane poza nim. Tak też jest z cukinią. To smaczne warzywo posiada wszechstronne zastosowanie w kuchni – doskonale smakuje np. w tarcie serowej. czytaj »
Korzystając z wakacyjnego sezonu spotykamy się ze znajomymi i odpoczywamy pod chmurką. Na zewnątrz, coraz chętniej spożywamy również posiłki. Radzimy jak przygotować al fresco dining, danie pod gołym niebem, jakie uwielbiają Hiszpanie, Włosi oraz Polacy. To wyjątkowy sposób na sjestę i ugoszczenie niespodziewanych gości. czytaj »
Corn dog to pyszna przekąska z kuchni amerykańskiej - nadziana na patyk parówka otoczona chrupiącym kukurydzianym ciastem. Przyrządź go w domu. czytaj »
Wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie apetycznej i lekkiej przekąski. Podana na zimno szynka w galarecie z dodatkiem sosu z musztardy francuskiej i kaparów, będzie orzeźwiającą przegryzką w letni, upalny dzień. czytaj »
Nie musimy posiadać specjalnych umiejętności i profesjonalnego sprzętu. Aby zrobić przetwory wystarczy zebrać warzywa z ogródka lub kupić je na targu i mieć pod ręką sprawdzone przepisy. Podpowiadamy, jak postępować, by wszystkie przetwory się udały, a ich smak zachwycił każdego! czytaj »
Jak odróżnić prawdziwy ser żółty od wyrobu seropodobnego i jak go przechowywać? Jak zetrzeć go na tarce i co zrobić z zeschniętym wyrobem? Z odpowiedzią na te i inne pytania zmaga się każdy, kto choć trochę gotuje. Ale nie mistrzowie kuchni i mistrzowie sztuki serowarskiej. Przedstawiamy praktyczne triki i porady, które pozwolą ci odpowiednio postępować z serem i w jeszcze łatwiejszy sposób przygotować potrawy z jego wykorzystaniem. Sprytne sposoby, które przydadzą się niejednemu maniakowi sera. czytaj »