Decydując się na piknik, przede wszystkim musimy pomyśleć o tym, co chcemy zaserwować naszym bliskim. Powinny to być dania, które szybko przygotujemy na zewnątrz lub w łatwy sposób dowieziemy na miejsce. Pamiętajmy, że wiele produktów spożywczych nie powinno być narażonych na długotrwałe oddziaływanie promieni słonecznych, z którymi mamy do czynienia w gorące, letnie dni. Na wysokie temperatury szczególnie wrażliwe są artykuły zawierające tłuszcz, takie jak masło czy ser żółty. – Sery żółte nie powinno być zbyt długo przechowywane w ciepłych miejscach. Jeśli nie chcemy, aby zaczęły się roztapiać, zdecydujmy się na hermetyczne pojemniki lub oryginalne opakowania z funkcją „otwórz – zamknij”, w które pakowane są np. sery w plastrach. Warto też wykorzystać utrzymujące temperaturę torby termiczne, które możemy kupić w supermarketach – wyjaśnia Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. czytaj »
Podstawy grillowania - co powinieneś wiedzieć
Jaka powinna być temperatura w lodówce i zamrażarce
Produkty odtłuszczone i bez cukru - czy na pewno zdrowe?
Skutki przejedzenia - sposoby na złagodzenie
Co jeść, aby wzmocnić odporność?
Pomysły na smaczne śniadanie
Sposoby na dobre trawienie