Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia są zwykle bardzo nerwowe - sprzątanie, gotowanie, robienie zakupów, wybieranie prezentów. Podpowiadamy jak przetrwać święta i nie zwariować. czytaj »
Poniedziałek Wielkanocny zwany jest też lanym poniedziałkiem albo Śmigusem-dyngusem i jest drugim dniem Świąt Wielkanocnych. Polska tradycja nakazuje tego dnia (przynajmniej) symbolicznie skropić wodą nie tylko najbliższych czytaj »
Dekoracja wielkanocnego stołu powinna wprowadzać do naszych domów wiosenny i radosny klimat. Obok tradycyjnych potraw nie może zabraknąć ozdób symbolizujących nowe życie: kurczaczków, baranków i zajączków czytaj »
Pisanki są nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych i nie może zabraknąć ich w koszyczku. Tradycyjnie, jak co roku będziemy je dekorować i farbować, aby pięknie prezentowały się na świątecznym stole czytaj »
Rozwód jest bolesnym przeżyciem dla całej rodziny. Złość, smutek i brak poczucia bezpieczeństwa to najczęstsze uczucia jakie towarzyszą rozwodzącym się małżonkom, ale też ich dzieciom. Jak sobie zatem radzić w sytuacji, gdy rozpada się rodzina? czytaj »
Nie akceptujesz siebie i swojego wyglądu? A może każde spojrzenie w lustro utwierdza Cię w przekonaniu, że jesteś do niczego i nie odnajdujesz w sobie żadnej pozytywnej cechy? Skończ jak najszybciej z podobnym myśleniem i weź się za siebie. czytaj »
Zupa grzybowa stanowi jedną z dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych. Z tego też względu musi znaleźć się na świątecznym stole wśród wielu innych dań. Istnieją liczne sposoby jej przygotowania, nieodłącznym składnikiem są oczywiście grzyby, ale to co znajdzie się w zupie poza nimi, jakie dodatki i czytaj »
Kutia to potrawa która powinna znaleźć się na wigilijnym stole zarówno ze względów smakowych jak i zdrowotnych. Mak stanowiący jeden z podstawowych składników tej potrawy posiada właściwości rozluźniające i dzięki temu podnosi nastrój gości. W jakie produkty powinniśmy się zaopatrzyć, by przygotować czytaj »
Jedna z potraw wigilijnych, lubiana nie tylko przez najmłodszych – kluski z makiem. Wydawałoby się nic prostszego do przygotowania. A jednak, potrawa ta jest dość pracochłonna (jej przygotowanie zajmuje ok. 50 minut), zaś pyszny smak zawdzięcza wielu składnikom, które w tym daniu po prostu znaleźć s czytaj »
Wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez dań i sałatek ze śledzi. Najpopularniejszym i jednym z najbardziej lubianych przystawek nie tylko na świątecznym stole jest śledź w oleju. Jest wiele przepisów na wykonanie tej, wydawałoby się bardzo prostej potrawy. Poniżej została przedsta czytaj »