Podobne porady

Dlaczego jajko to superfood?

OCG | 2022-01-14 15:22

Hasło „superfood” stało się ostatnio bardzo modne – dużo mówi się o walorach nieprzetworzonych produktów spożywczych, które są niezwykle bogate w składniki wartościowe dla naszego organizmu. Jagody goji i acai, nasiona chia, owoce camu camu, algi, lucuma, guarana… Wiele z nich ma egzotyczne nazwy i pochodzi z odległych zakątków świata. Nie zapominajmy jednak, że równie cenne pokarmy znajdziemy praktycznie w każdej polskiej kuchni. Czy znasz właściwości zdrowotne, jakie daje spożywanie jajek? czytaj »

Znaleziono: 515
Porada id 5238 Zadowolić niejadka
Gastrosfera | 2016-09-30
Czy Twoja pociecha to klasyczny Tadek - Niejadek? Starasz się, wymyślasz, eksperymentujesz, a na końcu słyszysz ponure „nie chcę”? Lista ulubionych składników skraca się z dnia na dzień, a Tobie brakuje już pomysłów? Zobacz jak przekonać pociechę do jedzenia oraz poznaj przepis na pyszne naleśniki z serem żółtym. czytaj »
Porada id 5219 Woda. Jaką rolę odgrywa w naszym organizmie?
Gastrosfera | 2016-09-26
Bezbarwna, niepozorna ciecz, dostępna na wyciągnięcie ręki i obecna w niemalże wszystkich produktach żywnościowych. Woda, bo o niej właśnie mowa, stanowi nawet 70% masy dorosłego człowieka. Jaką rolę odgrywa w naszym życiu i dlaczego tak ważną? czytaj »
Porada id 5211 Detoks - Oczyszczanie organizmu – moda czy istotna część każdej diety?
mniam | 2016-09-22
Codzienny stres, brak ruchu, a także szkodliwe przyzwyczajenia, jak używki, nieregularne posiłki, czy zamiłowanie do fast-foodow – to wszystko sprawia, że czujemy się przemęczeni, nasza skóra jest szara, paznokcie łamliwe, a włosy pozbawione blasku. Do tego dochodzi ciągła chęć na drzemkę, częste infekcje, a nawet napięcie prowadzące do stanów lękowych – skądś to znasz? To znaczy, że czas na detoks! czytaj »
Porada id 5182 Beztroskie spojrzenie na świat – czyli jak dbać o wzrok dziecka?
mniam | 2016-09-07
Badania dowodzą, że 80% wiedzy zdobywanej przez dzieci do 12. roku życia przyswajane jest za pomocą wzroku. Dlatego tak ważne jest, aby od najmłodszych lat regularnie kontrolować ostrość widzenia pociechy, a jeśli pojawi się taka konieczność - świadomie dobrać odpowiednie akcesoria optyczne stworzone z myślą o najmłodszych. Takie, które zapewniają dobre widzenie oraz pełny komfort i bezpieczeństwo stosowania. czytaj »
Porada id 5170 Zdrowo, zdrowiej, najzdrowiej, czyli jak żyć by być fit
Gastrosfera | 2016-08-31
Polacy szturmem ruszają z kanap! Biegamy, jeździmy na rowerze, chodzimy na siłownię. Ruch to zdrowie i coraz bardziej się do tego przekonujemy. Jednak pamiętajmy również o zdrowej diecie i o najważniejszym elemencie zdrowego trybu życia, czyli wodzie. czytaj »
Porada id 5126 Wady wzroku a letnia aktywność i uprawianie sportów, czyli okularnicy na start!
mniam | 2016-08-10
Lato to czas, który sprzyja aktywności fizycznej. Słoneczna pogoda, dłuższe dni, a także perspektywa założenia kąpielówek czy bikini skłania wiele osób do podjęcia treningów. Czasem jest to czysta rekreacja w postaci wypoczynkowych przejażdżek na rowerze czy joggingu, a czasem początek prawdziwej przygody ze sportem. Podczas letnich wakacji wiele osób decyduje się także na aktywne wyjazdy do ciepłych krajów, żeby popływać, ponurkować lub pożeglować. czytaj »
Porada id 5125 5 mitów na temat wody. Czy znasz wszystkie?
Gastrosfera | 2016-08-10
Woda to podstawa życia – wszyscy to wiemy. Ale nie każdy z nas zdaje sobie sprawę, jak wieloma mitami obrósł przez lata temat jej czystości. Poniżej obalamy 5 tych najpopularniejszych. czytaj »
(bez nazwy) Meksyk na okrągło!
Gastrosfera | 2016-07-25
Polacy coraz śmielej sięgają po egzotyczne przepisy kulinarne. W ostatnich latach wielką popularność zdobyła nad Wisłą kuchnia meksykańska oraz jej teksańska wersja, czyli tzw. Tex-Mex. Są one pełne kolorów i wyrazistych smaków. Jak przystosować meksykańskie przepisy do rodzimych warunków? czytaj »
(bez nazwy) Dieta bogata w smak
Gastrosfera | 2016-07-25
Niejednokrotnie dla osób pozostających na diecie problematyczny okazuje się deficyt smaku w dietetycznych daniach. Każdy organizm inaczej bowiem odbiera bodźce smakowe. Dlatego decydując się na stosowanie diety, warto przenieść ulubione smaki do menu, dodając wspomagające dietę przyprawy. czytaj »
Porada id 5057 5 ciekawostek, których nie wiedziałeś o szparagach
Gastrosfera | 2016-06-30
Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności. czytaj »
Znaleziono: 515