Oblicz procent tkanki tłuszczowej - wskaźnik BAI (ang: Body adiposity index - wskaźnik otłuszczenia ciała) nowego wskaźnika służącego ocenie prawidłowej masy ciała. zobacz »
Tłuszcz jest na językach wszystkich. Lekarze obarczają go winą za powodowanie chorób sercowo-naczyniowych, odchudzający się twierdzą, że jest jedynie źródłem zbędnych kalorii, a jeszcze inni obwiniają go za fałdki w okolicach bioder i brzucha. W tym tłuszczowym szale mało kto jeszcze pamięta, że jest on także niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Poznaj „wroga” i przekonaj się, że w odpowiednich ilościach jest Twoim sprzymierzeńcem! czytaj »
Badanie opublikowane w europejskim wydaniu Journal of Clinical Nutrition, wykazało, że średnio od listopada do stycznia tyjemy około 0,8 kilograma. I tak niezauważenie przybywa nam po kilogramie każdego roku podczas Świąt czytaj »
Z efektem jojo mamy do czynienia po niewłaściwie przeprowadzonej kuracji odchudzającej. Naprzemienne chudnięcie i tycie bardzo osłabia organizm poddawany „cudownym” dietom i głodówkom. Waga ciała szybko spada, ale jeszcze szybciej powraca do stanu początkowego. Jak się więc odchudzać, by w przyszłoś czytaj »
Jak biegać, żeby schudnąć - oto jest pytanie. Aby spalić tłuszcz, zrzucić brzuch, schudnąć w udach i pośladkach nie wystarczy biegać. Trzeba biegać mądrze. Biegaj tak, aby móc rozmawiać swobodnie. Jeśli możesz- kup pulsometr. czytaj »
Zdrowie mózgu ma kluczowe znaczenie dla jakości naszego życia, a dieta odgrywa w tym procesie fundamentalną rolę. Coraz więcej badań wskazuje na to, że odpowiednie odżywianie może wspomóc funkcje kognitywne, opóźnić procesy neurodegeneracyjne i zmniejszyć ryzyko chorób takich jak Alzheimer, Parkinson czy stwardnienie rozsiane. Jakie składniki odżywcze i produkty powinny znaleźć się w diecie wspierającej układ nerwowy? czytaj »
Odpowiednia dieta to podstawa zdrowego stylu życia. To zdanie nie jest pustym frazesem, lecz rzeczywistym faktem potwierdzanym przez liczne badania naukowe. Dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i kondycji organizmu, wpływając nie tylko na naszą wagę, ale także na nasze samopoczucie, energię i ogólną sprawność fizyczną. czytaj »
Dieta Śródziemnomorska to nie tylko sposób żywienia, ale również styl życia, który zdobył uznanie ekspertów ds. zdrowia i dietetyki na całym świecie. Bazuje na tradycyjnych nawykach żywieniowych regionu Morza Śródziemnego i skupia się na spożywaniu świeżych, naturalnych produktów, co przekłada się na korzyści zdrowotne. Niniejsza rozprawka omówi kluczowe elementy Diety Śródziemnomorskiej oraz jej pozytywny wpływ na zdrowie. czytaj »
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób boryka się z problemem nadwagi i otyłości. Odchudzanie staje się jednym z głównych celów wielu osób, które pragną poprawić swoje zdrowie i wygląd. Jednak wiele osób napotyka trudności przy próbie utraty wagi, ponieważ nie zdają sobie sprawy, że sam proces odchudzania nie zawsze jest prosty i wymaga odpowiedniego podejścia. Właśnie tutaj psychodietetyka może odegrać ważną rolę. czytaj »
W ostatnich latach stany zapalne stały się przedmiotem intensywnych badań w wielu dziedzinach medycyny i nauki. Roni Nowarski, profesor neurologii i immunologii w Brigham and Women's Hospital w Bostonie, wyjaśnia, że stan zapalny jest „istotny w wielu pozornie różnych patologiach, ponieważ komórki odpornościowe są wszędzie, nawet wewnątrz narządów, gdzie odgrywają ważną rolę w monitorowaniu i zachowywaniu zdrowia”. czytaj »
Niezawodna precyzja wyników ważenia w warunkach laboratoryjnych ma ogromne znaczenie. Trzy najważniejsze czynniki to wybór odpowiedniej wagi o wysokiej dokładności, zrozumienie sposobu jej użycia oraz ograniczenie czynników środowiskowych, które mogą mieć wpływ na wyniki. czytaj »
Tradycja zajadania się słodkościami na koniec karnawału to jeden z najprzyjemniejszych zwyczajów. W tym roku Tłusty Czwartek przypada 24 lutego. Na ten jeden dzień w roku możemy zapomnieć o liczeniu kalorii, bo jak wieść gminna niesie, wtedy nawet najbardziej kaloryczne przysmaki nie tuczą. czytaj »
Kobieta oczekująca dziecka powinna racjonalnie się odżywiać, najlepiej jeszcze przed zajściem w ciążę. Podpowiadamy więc, jakie produkty powinny znaleźć się w diecie przyszłej mamy. czytaj »
Co możesz zrobić, aby wzmocnić swój układ odpornościowy? Pierwszą linią obrony jest zdrowy tryb życia. Postępowanie zgodnie z ogólnymi wytycznymi dotyczącymi zdrowego trybu życia jest najlepszym krokiem, który możesz zrobić, aby naturalnie utrzymać silny i zdrowy układ odpornościowy.
czytaj »
Efektywne odchudzanie to nie tylko zrzucenie zbędnych kilogramów. To także uzupełnienie niedoborów substancji odżywczych, które powstały w organizmie. Nie mniej ważne jest dbanie o to, by nie przybrać na wadze ponownie – unikając tzn. efektu jo-jo. Brzmi skomplikowanie. Jak więc sprawić, by wizja wskoczenia w kostium kąpielowy nie spędzała nam snu z powiek, nie tylko latem? czytaj »
Prosty przepis na szybkie bezglutenowe danie idealne na obiad lub wczesną kolację. Danie kusi bazyliowym aromatem, żywymi kolorami i apetycznym wyglądem. Będzie smakowało nie tylko miłośnikom bezglutenowych przysmaków, czy osobom na bezglutenowej diecie. Z pewnością podbije podniebienia fanom tradycyjnej kuchni i klasycznych dań. czytaj »
Czy grzyby to coś więcej niż woda i trochę smaku? Czy rzeczywiście są tak małowartościowe, jak się zwykło o nich mówić? Czy w takim razie w ogóle warto po nie sięgać? Najwyższy czas obalić kilka mitów, narastających latami w temacie grzybów i odkryć prawdę o tym niewątpliwym przysmaku z lasu rodem. czytaj »
Kwas askorbinowy, czyli popularna witamina C uchodzi za witaminę dobrą na wszystko. Chętnie sięgamy po nią w okresie zachorowań na grypę, to także naturalny eliksir młodości, który oczyszcza cerę, pomaga schudnąć i uodparnia organizm na choroby. Podpowiadamy jak włączyć ją do codziennego menu!
czytaj »