Historia wykorzystywania naturalnych składników roślinnych w kosmetyce jest niezwykle bogata i sięga czasów starożytnych. Ciekawość świata, zmysł obserwacji i umiejętność wyciągania wniosków przez naszych przodków sprawiła, że wypracowali oni receptury, przydatne również współcześnie – choć niewątpliwe wiele się zmieniło. czytaj »
Chrupiąca skórka i aromatyczny, elastyczny środek. Czy może być coś lepszego? Trudno bez tradycyjnego bochenka wyobrazić sobie rodzinne śniadanie czy kolację, kanapki do szkoły czy na wycieczkę. Kiedyś nasze babcie wypiekały go same w specjalnych piecach chlebowych. Dziś możemy chleb kupić w pobliskiej piekarni, ale może warto zrobić go samodzielnie w domu? czytaj »
Chrupiąca skórka i aromatyczny, elastyczny środek. Czy może być coś lepszego? Trudno bez tradycyjnego bochenka wyobrazić sobie rodzinne śniadanie czy kolację, kanapki do szkoły czy na wycieczkę. Kiedyś nasze babcie wypiekały go same w specjalnych piecach chlebowych. Dziś możemy chleb kupić w pobliskiej piekarni, ale może warto zrobić go samodzielnie w domu? czytaj »
Prawidłowe żywienie dziecka w pierwszych 12. miesiącach jego życia często stanowi dla świeżo upieczonych rodziców nie lada wyzwanie. Schematy żywienia niemowląt ulegają modyfikacji, różnią się w poszczególnych krajach, a w Internecie znaleźć możemy szereg wzajemnie sprzecznych opinii i postaw rodzicielskich. Kontrowersje wywołuje także mięso w codziennej diecie malucha – czy i kiedy powinno trafić na talerz niemowlaka? czytaj »
Dwie osoby w jednym łóżku to najczęściej dwie różne indywidualności. Różnimy się nie tylko wagą, wzrostem i budową ciała, lecz także predyspozycjami, ulubioną pozycją zasypiania, aktywnością ruchową w ciągu nocy, a dodatkowo porą wstawania. Jakie ma to znaczenie dla jakości i komfortu nocnego wypoczynku? Ogromne! czytaj »
Kres jesienno-zimowy to czas wzmożonej podatności na przeziębienia. Aura jest nieprzewidywalna, występują duże wahania temperatur i nagłe załamania pogody, a układ immunologiczny zmuszony jest toczyć nieustanną walkę z wirusami i infekcjami, które tylko czekają, żeby zmusić nas do pozostania w łóżku. Recepta na chorobę jest prosta – wystarczy nie chorować. Tylko jak to zrobić? czytaj »
Mycie, czyszczenie, odkurzanie, pranie. Lista świątecznych porządków jest długa, a na jej skrupulatne wypełnienie mamy zbyt mało czasu. Kiedy goście już w progu, a choinka dumnie pręży się w pokoju, nie marnujmy cennych chwil. Podpowiadamy, jak w szybki i łatwy sposób poradzić sobie z jednym z przedświątecznych obowiązków, czyli myciem okien. To naprawdę może być proste! czytaj »
Zupa z piernika, zwana także moczką to tradycyjne danie śląskie podawane w wigilijny wieczór. Jest pyszna, aromatyczna, bogata, pełna bakaliowych niespodzianek, a do tego słodka i sycąca, więc śmiało można traktować ją jako wspaniały świąteczny deser. Moczka świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno, jej gęstość reguluje się dopasowując do własnych upodobań. Można ją serwować rzadką lub gęstą jak budyń. czytaj »
Przedświąteczne obowiązki wypełniają nasz kalendarz po brzegi. Ich lista zamiast maleć, stale rośnie, a swoją kumulację wydaje się mieć przed Wigilią. Święta tuż, tuż i harmonogram prac powinniśmy zaplanować już teraz, jeżeli nie chcemy, aby zadania spadły na nas na ostatnią chwilę. Podpowiemy jak szybko i z mniejszym trudem uporać się ze sprzątaniem. czytaj »
„Po tatarsku” dawniej oznaczało sposób przyrządzania żywności, który polegał na grillowaniu i podawaniu jej z pikantnym sosem zaś różne odmiany kuchni tatarskiej były znane w Polsce już w XVIII wieku. Sam sos tatarski można przygotować na wiele sposobów, a do dziś powstało wiele odmian tego przysmaku.. czytaj »